ՀԱՅ-ՀՈՆԿՈՆԳՅԱՆ ԿԱՄԱՎՈՐԱԿԱՆ ՃԱՄԲԱՐ «ԶՎԱՐԹՆՈՑ» ԱՐԳԵԼՈՑ-ԹԱՆԳԱՐԱՆՈՒՄ

ՀԱՅ-ՀՈՆԿՈՆԳՅԱՆ ԿԱՄԱՎՈՐԱԿԱՆ ՃԱՄԲԱՐ «ԶՎԱՐԹՆՈՑ» ԱՐԳԵԼՈՑ-ԹԱՆԳԱՐԱՆՈՒՄ

«Զվարթնոց» պատմամշակութային արգելոց-թանգարանը, ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի  «Պատրիմոնիտո  2018»  ծրագրի շրջանակում, ապրիլի  2-6-ը հյուրընկալել էր հայ-հոնկոնգյան առաջին միջազգային կամավորական ճամբարի մասնակիցներին: 12 կամավորներն այս տարի Հոնկոնգից էին, ևս 4-ը` Հայաստանից:  Տարբեր մասնագիտություններ և հետաքրքրություններ ունեցող  26-37 տարեկան երիտասարդների առաջին էքսկուրսիան անցկացվել  է  «Զվարթնոց» պատմամշակութային արգելոց-թանգարանի տարածքում: Կամավորները նաև հուշարձանի տարածքում սանիտարական մաքրման աշխատանքներ են իրականացրել: Նրանք մեր երկրում են  «Հայաստանի ուսանողական ջոկատներ» (ՀՈՒՋ) կազմակերպության  հրավերով /ղեկավար Ստեփան Ստեփանյան/:

«Պատմամշակութային արգելոց-թանգարանների և պատմական միջավայրի պահպանության ծառայություն» ՊՈԱԿ-ը և ՀՈՒՋ-ը առաջին տարին չէ, որ նման նախաձեռնությամբ են հանդես գալիս:

Հոնկոնգից ժամանած երիտասարդներից  շատերն առաջին անգամ են  Հայաստանում: Նրանց  գրավել է հայկական հյուընկալությունը, մեր լեռնային երկիրը, կլիման, ճարտարապետությունը, պատմամշակութային հուշարձանները։  Հայաստանը տեսնելու ու նրա գեղեցկությամբ հիանալու համար  կամավորների մի մասը ծրագրից մի քանի օր շուտ էր ժամանել,  մյուսները` բացը կլրացնեն ու Հայաստանն իրենց համար կբացահայտեն առաջիկա օրերին: Նրանք  կլինեն  պատմամշակութային մի շարք հուշարձանների տարածքներում:

Հոնկոնգցի երիտասարդները հայկական մշակութային ժառանգության մասին արդեն իսկ ունեն վառ տպավորություններ: Նրանք եղել են «Գառնի» պատմամշակութային արգելոց թանգարանում, Գեղարդում, Մայր Աթոռ Սուրբ Էջմիածնում, Մատենադարանում, Հայաստանի պատմության թանգարանում։

Միջազգային կամավորական ճամբարի ղեկավար Լիլիթ Գևորգյանի փոխանցմամբ բազմաթիվ միջոցառումներից մասնակիցներին տպավորել էին հատկապես հայկական և չինական խոհանոցների օրերը։

Նախ ճամաբարի հայ կամավորները հյուրերին ծանոթացրել են խաղողի տերևով պատրաստվող հայկական տոլմայի ու խորովածի գաղտնիքներին, ապա միասին պատրաստել ու համտեսել են ուտեստները:

Հայ կամավորներից հետ չեն մնացել նաև հոնկոնգցի երիտասարդները։ Նրանք  պատմել են իրենց ազգային խոհանոցի մասին, ապա Հոնկոնգից բերած համեմունքներով  «Կպչուն բրինձով սալյամի» և բրինձի ալյուրից  պատրաստված  գնդիկներով  քաղցր արգանակ են եփել:

«Այսօր ամփոփել ենք ճամբարից ստացած տպավորությունները։ Հոնկոնգցի կամավորները, որոնց թվում նաև ճամբարի կազմակերպման գործում փորձ ունեցող երիտասարդներ կան վառ տպավորություններով են մեկնում մեր երկրից: Նրանք վստահեցրել են, որ հաջորդ անգամ Հայաստան կգան իրենց ընկերների հետ», -ասել է  ճամբարի ղեկավար Լիլիթ Գևորգյանը։

Ճամբարի ավարտին «Պատրիմոնիտո  2018թ.»  ծրագրի մասնակիցներին  «Պահպանության ծառայություն» ՊՈԱԿ-ի  և  ՀՈՒՋ-ի անունից պատվոգրեր են հանձնվել:

Հեղ. Ն. Եփրեմյան